неділя, 1 квітня 2018 р.

За тиждень - Великдень!

За тиждень - Великдень! Вербна неділя: що в цей день треба робити і що не бажано


Результат пошуку зображень за запитом "вербна неділя"
За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "квітною"  і відносять до дванадцяти головних християнських свят.  
Вербна неділя – перше велике весняне свято, яке заявляє про пробудження природи, дає старт останньому тижню перед Великоднем – Страсному, Великому чи Білому, останньому тижню Великого посту, а головне – вселяє надію на перемогу життя над смертю, торжества весни, добра і миру. Це - перехідне церковне свято, пов’язане з Великоднем.

Магія Вербного дня
У народі збереглися і дивні, але водночас світлі традиції Вербної неділі. Кажуть, що вона настільки наповнена гарною енергетикою, що в цей день здійснюються всі потаємні мрії і бажання. Так, наприклад, якщо у Вербну неділю задумати кохану людину, то він (вона) у цей день з'явиться.
А якщо зранку в неділю вбити в стіну кілочок з верби, це позбавить людину від страхів.
Що не можна робити на Вербну неділю
Як і в будь-яке велике свято, цього дня не можна працювати. Не вітається навіть рукоділля - не можна шити, вишивати, в'язати.
Проте у цей день добре садити або пересаджували кімнатні квіти. Наші предки були впевнені, що ці рослини принесуть багатство і благополуччя. За ними старанно доглядали, адже якщо квітка протягом місяця після Вербної неділі зів'яне - будеш жити в бідності. Особливу увагу приділяють товстолистим рослинам, приміром, грошовому дереву.
Як кажуть: прикметі вір - але перевір. Якраз з’явилася нагода перевірити.
За деякими прикметами, у Вербну неділю не можна розчісуватися, щоб здоров'я не пролетіло крізь зубчики гребінця.
Вербові секрети:
  • Вербою б’ють, щоб здорові, веселі та багаті були; дітей -  щоб сильні були, добре росли та сприйняли життєву силу весни.
  • Вербу садять на городі, коли принесуть з церкви, на щастя молоді: якщо верба прийметься - дівчина вийде заміж, а хлопець одружиться.
  • Вербою на Юра виганяють худобу в поле, вперше на пасовисько, злегка торкаючись нею худоби, щоб здорова була, плідна, щоб у тілі була.
  • Вербою в давнину відводили грозові хмари - махали свяченою вербою в бік хмар і відводили громи та град.
  • Свячені вербові котики кидали в кашу, щоб сповнитися весняної енергії на цілий рік.
  • З освяченою вербою, після повернення з церкви, обходили господарі бджільники, щоб бджоли роїлись; обходили обори та стайні й кошари, щоб худібка була здорова, плідна, щоб корови давали багато молока.
  • Ковтали котики ще по дорозі з церкви, щоб не було лихоманки, щоб горло не боліло.
Які прикмети у природи на Вербну неділю
  • Відсутність заморозків на Вербну неділю - на багатий урожай фруктів.
  • Сонячна і безвітряна погода у цей особливий день обіцяє тепле літо.
  • Вітер, який дме в такий день, буде супроводжувати все літо.
  • Якщо ж іде дощ - чекай багатого врожаю.
 Ці повір’я, звичаї та прикмети зародилися багато століть тому, вони додавали віри і сили нашим пращурам.  Вірити в них чи ні - вирішувати кожному, як і те, як зустрічати Вхід Господній у Єрусалим. Головне у цей день, як і в інші, людині, яка вірить у перемогу життя над смертю, дарувати світові світло і добро, уникати недобрих вчинків і помислів. Миру і спокою в душі кожного вірянина!

Немає коментарів:

Дописати коментар